Klanken geven rust en ontspanning 

Mensen worden geraakt en ontroerd door de klanken van de klankschalen. Ze beleven steeds meer ontspanning en voelen zich fijn. Hoe komt dat nu eigenlijk?

De klanken van de klankschalen, instrumenten en de stem maken trillingen en geluidsgolven. Deze stoppen niet bij de huid, maar komen het lichaam binnen. De vloeistoffen in het lichaam reageren op deze trillingen. Ze zorgen voor helende geometrische patronen. Doordat het lichaam voor 70 % uit vocht bestaat kan de klank of de trillingen zijn werk goed doen. 

Experiment met water in een klankschaal

Tijdens en na een klanksessie ervaar je meer lichaamsbewustzijn en zit je minder in je hoofd. Je ervaart minder gedachten en druk. Dit komt doordat de klanken zorgen voor delta, theta en alfa golven. Hierdoor ervaren mensen een gevoel van ontspanning. Er ontstaat balans tussen de linker- en rechterhersenhelft. 

Hersengolven

Bij een normaal dagbewustzijn waarbij je actief bent, werken de hersengolven op Beta-niveau. Door de boventoonklanken ontstaan er alfa goven in de hersenen. Deze alfa-hersengolven zitten op het zelfde niveau als wanneer je ontspannen bent bij dagbewustzijn, bijvoorbeeld als je yoga doet of mediteert. De ontspanning kan met klank zelfs nog dieper gaan tot delta en theta niveau. De innerlijke rust is dan nog dieper. Je hebt dan het gevoel alsof je heel diep weg bent. Soms denken mensen dat ze geslapen hebben tijdens een workshop of concert. 

Geschiedenis en onderzoek

Vanaf de 19e eeuw is door natuurkundigen zoals Chladni en Jenny onderzoek gedaan naar de effecten van klank en trillingen. Dit is voorgezet in de 20e en 21e eeuw door o.a. Emoto en Lauterwasser.
Al in de oudheid  waren er beschavingen waarbij klank gebruikt werd voor zijn helende kwaliteiten,  zoals bijvoorbeeld in Egypte en Tibet. In alle oude culturen werd de sjamanendrum gebruikt voor haar helende trillingen.
In het heden is de klank als helende interventie helemaal terug en wordt nu ook in het Westen  omarmd.  In Duitsland en Groot-Brittanië is klanktherapie een volwaardige en erkende aanvulling in de zorg.
Inmiddels is er ook studie gedaan naar de invloed van klank op het gemoed, door o.a. Peter Hess, John Beaulieu, Christina de Kaste en Paul Vens. Het blijkt dat klank mensen o.a. rust, ontspanning, en welbevinden kan brengen.  

Inspiratie

Er zijn veel culturen die inspiratie bieden bij het klank spelen, zoals Egypte, India, Mongolië, China en Native Americans.
Klank in de Zorg werkt o.a. met klankschalen uit Nepal en India, kristallen klankschalen, sjamanendrum, zonnegong, ratels, carillons, sansula, en een heel scala aan kleine wereldinstrumenten en de stem.

Erna: 'Jullie hebben een breed assortiment aan verschillende instrumenten. Een hele beleving voor onze cliënten!'